Представлені результати вивчення двох незвичайних північноамериканських ігуанодонтів



Вівторок 28 Гру 2010

Представлені результати вивчення двох незвичайних північноамериканських ігуанодонтів

Американські вчені представили результати вивчення 125-мілліоннорічних скам'янілостей, що належали двом травоїдним динозаврам.

Обидві особини відносяться до ігуанодонтів - надзвичайно успішної групи травоїдних, що розселилися по всьому світу протягом крейдового періоду.

Hippodraco scutodens, єдиний представник свого роду, був виявлений в 2004 році в східній частині штату Юта. Він отримав свою назву завдяки довгому низькому черепу, схожому на кінський, і щитовидним зубах (лат. scutum - «щит»). Довжина тіла тварини - 4,5 м.

Iguanacolossus fortis був знайдений в 2005 році неподалік від «дракоконя». Він удвічі більше сусіда. Своїми зубами ігуанаколосс більше нагадує 10-метрових ігуанодонтів, що жили за кілька мільйонів років до цього.

Незважаючи на своє широке поширення, у Північній Америці останки ігуанодонтів цього періоду зустрічаються вкрай рідко. В основному вони сконцентровані у формації штату Юта, яка охоплює 40 млн років еволюції.

Автор дослідження Ендрю Макдональд з Університету штату Пенсільванія (США) відзначає, що в той же час нові види виглядають досить незвично в порівнянні з іншими ігуанодонтами. Зокрема вони менш близькі до качконосих динозаврів (самої еволюційно розвиненої групи ігуанодонтів) в порівнянні зі своїми родичами з інших континентів. У Hippodraco, наприклад, більш примітивна будова черепа.

Все це дозволяє припустити, що основний напрям еволюції ігуанодонтів пов'язане все-таки з Євразією.


iguadont

Iguanacolossus fortis (праворуч) у порівнянні з Hippodraco scutodens.

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS ONE.

Підготовлено за матеріалами National Geographic.

Переглядів: 2156

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії