ПОВЧАЛЬНІ ДОСЛІДИ ІЗ СМУЖКОЮ ПАПЕРУ



Понеділок 04 Кві 2011

ПОВЧАЛЬНІ ДОСЛІДИ ІЗ СМУЖКОЮ ПАПЕРУ

ПОВЧАЛЬНІ ДОСЛІДИ ІЗ СМУЖКОЮ ПАПЕРУ

Обладнання: 1) смужка цупкого паперу; 2) дерев'яна підставка у вигляді ослінчика; 3) важки; 4) дві смужки писального паперу; 5) дві коробки сірників.

а) Смужку цупкого ватманського паперу (25 X 7 см), яка править за модель балки, кладуть на опори і вимірюють навантаження, яке вона витримує (до 5 Г).

Після цього «балку» кладуть у прорізи в опорі на ребро, Тепер вона вільно витримує навантаження 20 Г і зовсім не прогинається.

Потім загинають край «балки» завширшки 1 см з кожного боку так, щоб вона у перерізі мала вигляд швелера. «Балка» такої форми, зроблена з того самого матеріалу, витримує тепер навантаження 200 Г і не прогинається.

б) Смужка паперу (20 X 5 см), прогинаючись під дією власної ваги, витримує вагу кількох сірників, якщо її зігнути у вигляді арки.

в) У різних конструкціях дуже часто застосовують так зване кутове залізо. Можна дуже просто показати, що утворення ребра жорсткості значно збільшує міцність стержнів. Для цього смужку писального паперу (20 X 5 см) беруть за кінець; вона, не витримуючи власної ваги, прогинається і обвисає. Згинають її вздовж посередині під прямим кутом. Тепер вона витримує вагу коробки сірників.

Під час досліду розповідають, чому щогли високовольтної мережі мають ажурну форму, а мостові ферми, стріли кранів, куполи величезних будівель тощо — арочну або коробчасту,

Переглядів: 4062

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії