ОХОЛОДЖЕННЯ РІДИНИ ПРИ ВИПАРОВУВАННІ



Понеділок 04 Кві 2011

ОХОЛОДЖЕННЯ РІДИНИ ПРИ ВИПАРОВУВАННІ

Обладнання: 1) хімічний стакан місткістю 100 см3; 2) хімічний стакан місткістю 200 см3; 3) термометр; 4) пробірка мала з пробкою; 5) гумова трубка довжиною 400—500 мм; 6) ефір сірчаний; 7) вода.

У хімічний стакан місткістю 100 см3 наливають 30— 40 см3 сірчаного ефіру (який можна купити в аптеках) і вставляють його всередину більшого стакана місткістю 200 см3. Наливши в малу пробірку 2—3 см3 води, затикають її пробкою або ваткою і вставляють у посудину з ефіром.

Дослід виконують два учні. Один з них визначає температуру ефіру і, не виймаючи термометра з ефіру, повідомляє, як змінюється його температура. Другий вставляє в ефір кінчик гумової трубки і злегка продуває через ефір повітря, щоб прискорити його випаровування.

Температура ефіру швидко спадає від кімнатної до 0° С і трохи повільніше доходить до —10° С. Вода в пробірці замерзає. Наприкінці досліду через трубку стає важко продувати повітря, бо її кінець забивається льодом; кінці термометра і пробірки також покриваються шаром інею. Це замерзає пара води, що видувається з рота разом з повітрям.

Коли температура буде трохи нижче нуля, треба підняти пробірку і злегка струснути в ній воду, щоб уникнути переохолодження.

Повітря через ефір можна продувати за допомогою гумової груші.

Якщо немає сірчаного ефіру, можна використати хлоретил (який продається в аптеках); він більш леткий, ніж ефір.

Якщо, наприклад, у трохи зігнутий на вогні кусочок скляної трубки налити кілька крапель води І, обгорнувши згин жмутком вати або клаптиком марлі, облити його хлоретилом, то вода замерзне.

Випаровування полягає в тому, що молекули поверхневого шару рідини перемагають при своєму русі сили зчеплення, відриваються від поверхні рідини і розлітаються в просторі. Відриваються насамперед молекули, які мають найбільшу швидкість, отже, середня швидкість молекул, що залишилися, зменшується, зменшується внутрішня енергія рідини, і вона охолоджується.

Охолодження при випаровуванні деяких речовин (наприклад, рідкого аміаку) широко застосовується в холодильній техніці.

З побуту також відомо, що в мокрому одязі людина мерзне; щоб не застудитись, треба переодягтись.

Переглядів: 15854

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії