ЗНИКНЕННЯ і ПОЯВА КУЛЬКИ



Вівторок 05 Кві 2011
ЗНИКНЕННЯ і ПОЯВ

ЗНИКНЕННЯ і ПОЯВА КУЛЬКИ

Обладнання: 1) дві кульки від настільного теніса з залізним дротом усередині; 2) дві картонних коробки; 3) два електромагніти; 4) джерело постійного струму на 4—6 в; 5) два довгих з'єднувальних проводи; 6) вісім металевих пластинок для контактів.

Перед дослідом кладуть на стіл дві кульки від настільного теніса з залізним дротом усередині, а на кожну з них — картонну коробку з захованим у кожній електромагнітом. Виконавцеві цього досліду до великого і вказівного пальців лівої і правої рук прикріплюють маленькі добре зачищені металеві пластинки, до яких припаяні довгі проводи, сполучені з джерелом постійного струму на 4—6 в. Проводи ховають у рукави халата і маскують.

Виконавець досліду підходить до коробок, бере одну з них рукою так, щоб контакти на пальцях лягли на контакти електромагніту. Електромагніт вмикається, кулька з дротиною притягується. Виконавець досліду звертає увагу глядачів на те, що під коробкою нічого немає. Потім піднімає другу коробку, не вмикаючи електромагніту, тобто так, щоб кулька залишилась на столі. Після цього ставить обидві коробки на стіл і каже, що за його наказом кулька, яка щойно лежала на столі, перейде під другу коробку.

Піднімає коробку, під якою бачили кульку, так, щоб кулька притягнулась до електромагніту. Глядачі впевнюються, що кулька зникла; потім піднімає другу коробку так, щоб кулька залишилась на столі. Складається враження, ніби одна й та сама кулька непомітно опинилася під другою коробкою. Дослід можна повторити 2—3 рази.

Коробки виготовляють з фанери І картону; діаметр І висота їх залежать від розмірів електромагніту. Можна взяти або круглий електромагніт, або котушку проводу від розбірного шкільного електромагніту і залізний сердечник, виготовлений з м'якого заліза. Електромагніт прикріплюють до кришки коробки.

Відстань від відкритого краю коробки до магніту повинна бути на 5—10 мм більша, ніж діаметр кульки. Кінці з'єднувальних проводів від електромагніту виводять назовні коробки і припаюють до металевих контактів недалеко від дна коробки. Зовні обидві коробки фарбують так, щоб не було видно металевих контактів.

У кульці від настільного теніса роблять отвір діаметром 1 мм. Залізний дріт діаметром 0,8 мм, завдовжки 3,5 м намотують на стержень діаметром 17—20 мм і цю спіраль ховають у кульку. Отвір кульки замазують гіпсом.

Переглядів: 2050

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії