ВІДГАДУВАННЯ ЧИСЕЛ



Вівторок 05 Кві 2011

ВІДГАДУВАННЯ ЧИСЕЛ

ВІДГАДУВАННЯ ЧИСЕЛ

Обладнання: 1) чотири картонних кубики з стороною 200— 250 мм; 2) чотири штабових магніти; 3) компас; 4) картонна трубка діаметром 60—70 мм, довжиною 700—800 мм; 5) покривало (скатерка).

На одній з граней кожного з чотирьох кубиків пишуть одну порядкову цифру (1, 2, 3 і 4). На верхній грані кожного кубика зсередини закріплюють штабовий магніт.

Виконавцеві досліду зав'язують очі і ставлять його спиною до кубиків. Його помічник викликає одного з глядачів І пропонує скласти з кубиків будь-яке число. Накривають кубики скатеркою, розв'язують очі виконавцеві і дають йому картонну трубку з замаскованим на кінці компасом. Він підносить кінець трубки з компасом до верхньої грані кожного кубика, а через другий кінець розглядає положення стрілки компаса. Провівши трубкою по всіх кубиках, він називає відоме глядачам число.

Дослід можна повторити 2—3 рази.

Кубик виготовляють так. Вирізують однакові картонні грані. В одній з них роблять виріз, трохи менший від розмірів штабового магніту, І прикріплюють магніт мідною дротиною так, щоб вставлений штабовий магніт притискався до грані і не падав при нахилянні або перевертанні кубика. Грані можна склеїти або прибити цвяхами до дерев'яних планочок. Кубик обклеюють білим папером, ребра фарбують тушшю або обклеюють смужками чорного паперу. На бічній грані одного кубика пишуть цифру 1; цифру 3 пишуть на грані другого кубика так, щоб штабові магніти у верхніх гранях цих кубиків були розташовані паралельно. На двох інших кубиках пишуть цифри 2 і 4 так, щоб їх штабові магніти були перпендикулярні до магнітів першого і третього кубиків.

Розташовують кубики по порядку і вставляють магніти так, щоб південний полюс їх повертався за годинниковою стрілкою. Так легше запам'ятовуються цифри.

Трубку діаметром 60—70 мм, завдовжки 600—800 мм. виготовляють з картону, обклеєного з обох боків чорним папером. На відстані 20—30 мм від кінця в трубці закріплюють компас. Для освітлення стрілки компаса над ним вирізують у трубці чотири отвори завширшки 15—20 мм і завдовжки 60—70 мм.

Щоб замаскувати отвори, на трубці малюють серебри-ном смужки такого розміру, як отвори.

Кубики краще класти не на підлогу, а на якусь підставку, щоб було видніше.

Переглядів: 3219

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії