СВІЧЕННЯ ГАЗОНАПОВНЕНИХ ТРУБОК ВІД ПІДЙОМНОГО СТОЛИКА



Вівторок 05 Кві 2011

СВІЧЕННЯ ГАЗОНАПОВНЕНИХ ТРУБОК ВІД ПІДЙОМНОГО СТОЛИКА

Обладнання: 1) акумулятор на 8—10 в; 2) індуктор високовольтний IB-100; 3) високочастотний трансформатор (трансформатор Тесла); 4) з'єднувальні проводи; 5) дротина в емалевій ізоляції завдовжки 2,5—3 м, діаметром 0,5 мм; 6) металевий підйомний столик; 7) безелектродні трубки, газонаповнені трубки, неонова лампочка, електрична лампа на 300 вт.

Від кульки вторинної обмотки високочастотного трансформатора, сполученого з вторинною обмоткою котушки високовольтного індуктора ІВ-100, що живиться від акумулятора на 8—10 в, проводять тонкий мідний дріт завдовжки 2,5—3 м в емалевій Ізоляції до краю стола або до середини невеликого столика, поставленого для досліду. Дріт виводять на поверхню стола так, щоб його не було видно глядачам.

Другий кінець вторинної обмотки високочастотного трансформатора заземлюють.

Беруть металевий підйомний столик, заздалегідь зачищають підставку знизу, щоб був добрий контакт. Столик дають оглянути глядачам; вони впевнюються, що в ньому немає ніяких таємниць. Потім столик ставлять на стіл (зачищеною частиною підставки на зачищений кінець дротини), гасять світло, підносять до столика газо-наповнені або безелектродні трубки і звертають увагу на їх свічення.

Неонова лампа й електрична лампа на 300 вт також світяться, якщо скляний балон узяти в руку, а цоколь піднести до столика.

Трубки світяться в полі струмів високої частоти, бо столик сполучений з високочастотним трансформатором.

Замість підйомного столика можна взяти звичайний стілець, на спинку його намотати 20—40 витків проводу в емалевій ізоляції діаметром 0,5 мм І замаскувати чохлом. Витки можна намотати на окрему дощечку, дощечку прикріпити до спинки стільця вгорі й замаскувати. Витки треба непомітно сполучити тонким проводом завдовжки 2,5—3 м з високочастотним трансформатором.

Спинку стільця накривають невеликим рушником, складеним удвоє, садять на нього одного з учнів І пропонують йому покласти голову на спинку. Гасять світло, вмикають високочастотний трансформатор і розташовують над головою того, хто сидить на стільці, круглу безелектродну трубку: трубка світиться. Можна дати йому в рот безелектродну трубку або трубку з розрідженим газом — вона також світитиметься. Ведучий говорить про «незвичайну» голову дослідника.

Високочастотний трансформатор краще ставити на невеликій відстані (2,5—3 м) від місця, де проводиться дослід; якщо дослід хочуть зробити таємницею, то трансформатор треба замаскувати. Для цього найкраще помістити його в другій кімнаті (за сценою), а провід протягнути через скляну трубку, вставлену в отвір у стіні.

Треба стежити, щоб провід, протягнутий від трансформатора до стільця, не дотикався до заземлених предметів. У тих місцях, де це може трапитись, між проводом і предметами кладуть чисті парафінові пластинки або надівають на провід скляну трубку.

Під час досліду грає музика і тріскотіння трансформатора глядачі не чують.

Переглядів: 2817

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії