ДОСЛІД ЛЮБИМОВА З НЕВАГОМОСТІ



Вівторок 29 Бер 2011

ДОСЛІД ЛЮБИМОВА З НЕВАГОМОСТІ

ДОСЛІД ЛЮБИМОВА З НЕВАГОМОСТІ

Обладнання: 1) прилад Любимова з маятником; 2) дві гнучких дротини завдовжки 2,5 м, прикріплені кінцями до дерев'яних брусків; 3) драбинка.

Прилад проф. Любимова з падаючим маятником виготовляють так. На осі з цвяшка, забитого в дерев'яну дощечку 22 X 18 X 1,5 см, підвішують легкий маятник з фанери. Щоб маятник не зачіплювався за дощечку, між ними на цвяшок надівають 2—3 товсті шайби. Поверхню дощечки фарбують білою фарбою, а маятник — чорною. До бічних граней дощечки пригвинчують по дві петлі від дверних защіпок, щоб вона могла ковзати вздовж двох вертикально натягнутих дротин (найкраще використати антенний канатик). Дротини натягують на відстані 19 см одна від одної між двома дерев'яними брусками 25 X 5 X 5 см, закріпленими на стіні. Для амортизації удару дощечки під час падіння на нижні кінці дротин надівають товстостінні гумові трубки або спіральні пружини.

Демонструючи дослід, піднімають дощечку вгору, виводять маятник з положення рівноваги і після кількох його коливань відпускають дощечку в той момент, коли маятник перебуває в положенні найбільшого відхилення (швидкість його в цей момент дорівнює нулю); дощечка падає, а маятник не змінює свого положення відносно неї, тобто коливання не відбуваються. Повторюючи дослід, можна взяти в одну руку дощечку, а в другу — відхилений маятник І одночасно випустити їх з рук.

Дослід підтверджує, що окремі елементи вільно падаючої системи стають нерухомими відносно системи. Момент сили тяжіння маятника відносно точки підвісу його дорівнює нулю, а тому він не коливається.

Якщо відпустити дощечку в момент, коли маятник проходить через положення рівноваги (швидкість його максимальна), то під час падіння дощечки він обертатиметься навколо точки підвісу, бо сила, що повертає його в положення рівноваги (сила тяжіння), на нього не діє.

Явище, на якому грунтується цей дослід, тепер використовується під час тренування космонавтів у стані невагомості, В земних умовах космонавти перебувають у стані невагомості під час падіння літака з великої висоти.

Переглядів: 4343

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії