ВІЗЬМИ ГОРІШОК!



Вівторок 05 Кві 2011

ВІЗЬМИ ГОРІШОК!

Обладнання: 1) котушка Томсона; 2) маленьке паперове блюдечко; 3) великий порожній горіх; 4) два паперових футляри (один із них з кільцем); 5) електроосвітлювальна сітка на 127 в; 6) рубильник; 7) з'єднувальні проводи.

Котушку Томсона вмикають в електроосвітлювальну сітку на 127 в через рубильник. На сердечник котушки надівають паперовий футляр з алюмінієвим кільцем на нижньому кінці. Щоб замаскувати котушку, її разом з підставкою накривають другим паперовим футляром з отвором у центрі кришки (цей отвір закривається кришкою футляра, надітого на стержень). На зовнішній футляр, як на підставку, кладуть маленьке паперове блюдечко з великим порожнім горіхом.

Кому-небудь з глядачів пропонують підійти і взяти цей горіх. У той момент, коли глядач наближає руку до горіха, непомітно замикають рубильник: футляр з кільцем підскакує І скидає з підставки блюдечко з горіхом.

При поясненні досліду футляри з котушки знімають і надівають на сердечник спочатку алюмінієве кільце, а потім мідне (кільця входять у комплект приладу). При замиканні струму алюмінієве кільце підскакує високо вгору і спадає з сердечника. Мідне кільце, як важче, висить у повітрі в середній частині сердечника.

В обмотці котушки Томсона тече змінний струм. Кільце з котушкою містяться на спільному сердечнику, у ньому індукується змінний струм, причому напрями цих струмів майже протилежні. Провідники, по яких тече струм у протилежних напрямах, відштовхуються. Тому кільце відштовхується від котушки.

Футляр для котушки має діаметр 120 мм, висоту — 220 мм; діаметр отвору в кришці — 55 мм. Діаметр футляра для стержня — 50 мм, висота — 135 мм. Алюмінієве кільце має зовнішній діаметр — 55 мм, товщину — 1,5 мм; ширину — 12 мм. До футляра його прикріплюють ниткою.

Переглядів: 3407

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії