«ЧАРІВНА» КАСТРУЛЯ



Вівторок 05 Кві 2011

«ЧАРІВНА» КАСТРУЛЯ

«ЧАРІВНА» КАСТРУЛЯ

Обладнання: 1) штатив з муфтою і залізним стержнем, 2) алюмінієва каструля; 3} саморобний прилад, що складається з залізного кільця, встановленого на підставці з клемами, на якому намотано шість обмоток; 4) три реостати з повзунками (30 ом. 3а) або лампочки (200—300 вт); 5) сітка трифазного струму на 220 є; 6) двополюсний перемикач струму; 7) три з'єднувальних проводи по 3—4 м; 8) п'ять з'єднувальних проводів по 400—500 мм; 9) сіль і цукор або рис (по 20—30 г); 10 склянка з водою; 11) шнур бавовняний.

Під столом на відстані 10 мм від його кришки закріплюють саморобний прилад для демонстрування досліду. Кожну клему приладу сполучають коротким проводом з реостатом або лампою. Два реостати сполучають короткими приводами з двополюсним перемикачем струму, а третій реостат і перемикач сполучають довгими проводами з клемами фазових проводів на розподільному щиті. На столі ставлять штатив, до якого підвішують на шнурі алюмінієву каструлю так, щоб центр її був на одній прямій з центром кільця приладу, а відстань від поверхні стола до паралельно розташованого дна каструлі дорівнювала 10—20 мм.

Вмикають триполюсний рубильник розподільного щита і двополюсний перемикач. Одночасно виконавець досліду сипле цукор або рис у каструлю: каструля обертається в один бік. Потім він оголошує, що насипле солі, а в цей час за сценою (чи під столом) перемикають двополюсний перемикач: каструля зупиняється і починає обертатися в протилежний бік. Потім ведучий ллє воду й оголошує, що від води каструля зупиниться. У цей час розмикають триполюсний рубильник розподільного щита, І каструля зупиняється.

Складається враження, що від цукру каструля кру- . титься в один бік, від солі — в другий, а від води зупиняється. Насправді ж алюмінієва каструля в магнітному полі змінного трифазного струму відіграє роль ротора асинхронного двигуна.

Замість каструлі можна взяти алюмінієву сковороду (або миску), тільки треба закріпити її горизонтально над столом. Шнур для підвішування каструлі беруть такої довжини, щоб від точки підвісу на штативі до каструлі було 300—400 мм.

Прилад виготовляють так, Із залізного дроту діаметром 1 —1,5 мм намотують кільце завтовшки 40 мм, внутрішній діаметр якого дорівнює 250 мм, зв'язують його в кількох місцях міцною ниткою й обгортають шаром ізоляції (тонким ізоляційним картоном, пропарафінованим папером). Кільце поділяють на 6 рівних частин І між позначками симетрично намотують на нього в одному напрямі 6 окремих обмоток з проводу діаметром 1 мм в емалевій ізоляції по 3 шари в кожній обмотці і по 75 витків у шарі; між шарами кладуть пропарафінований папір; біля обмоток залишають кінці по 200—250 мм. Початок І кінець кожної обмотки треба як-небудь позначити, щоб не переплутати їх. при сполученні.

Кільце з обмотками закріплюють на дерев'яній підставці на чотирьох брусочках заввишки 100 мм. На підставці встановлюють 3 клеми, а кінці обмоток пропускають униз крізь отвори в підставці (біля брусочків).

Кожні дві діаметрально протилежні обмотки сполучають послідовно (кінець однієї з початком другої), а три пари утворених обмоток — зіркою, тобто всі кінці їх сполучають разом, а початки підводять до клем підставки. Усі місця сполучень треба ізолювати.

Перемикач Я складається з двох перекидних металевих важелів, з'єднаних між собою ізолюючою планочкою. Клеми а і d сполучають відповідно з клемами f і c. Перемикач можна вмикати в положення ad або в положення cf і таким чином міняти місцями першу і другу фази.

Двополюсний перемикач можна виготовити з двох однополюсних, укріпивши їх на одній дощечці і сполучивши провідниками так, як показано на малюнку.

Переглядів: 3523

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії