Процес завантаження



П'ятниця 16 Вер 2011

Процес завантаження

Існують чотири основних фази процесу завантаження:

1. Виконання POST

2. Завантаження bootstrap програми

3. Пошук та завантаження програмного забезпечення Cisco IOS

4. Пошук та завантаження файлу запуску конфігурації або режим налаштування

1. Виконання POST

Power-On Self Test (POST) є загальним процесом, який відбувається практично на кожному комп'ютері під час завантаження. POST-процес використовується для тестування обладнання маршрутизатора. Коли роутер включений, програмне забезпечення на диску чіпа проводить POST. Під час цього самотестування, маршрутизатор виконує діагностику з ПЗУ на декількох апаратних компонентів, у тому числі процесора, оперативної пам'яті і NVRAM. Коли POST завершена, маршрутизатор виконує завантаження програми.

2. Завантаження програми початкового завантаження

Після POST, bootstrap програма копіюються з ROM в оперативну пам'ять. Як тільки вона з'являється в оперативній пам'яті, процесор виконує інструкції bootstrap програми. Основне завдання bootstrap програми є виявлення Cisco IOS і завантажити її в оперативну пам'ять.

3. Пошук та завантаження Cisco IOS

Доступ програмного забезпечення Cisco IOS. IOS зазвичай зберігається у флеш-пам'яті, але також може бути збережена і в інших місцях, таких як TFTP сервер.

Якщо в повний образ IOS не може бути знайдено, зменшену версію IOS копіюються з ROM в оперативну пам'ять. Ця версія IOS використовується, щоб допомогти діагностувати будь-які проблеми і може бути використаний для завантаження повної версії IOS в оперативну пам'ять.

Примітка: сервер TFTP зазвичай використовується в якості резервного сервера для IOS, але вона також може бути використаний як центрального пункту для зберігання та завантаження IOS.

Завантаження IOS. Деякі зі старих маршрутизаторів Cisco IOS запускають безпосередньо з флеш-пам'яті, але сучасні моделі копіюють IOS в оперативну пам'ять для виконання процесором.

Примітка: Після завантаження IOS, ви можете побачити рядок із знаками (#).

4. Пошук та завантаження конфігурації

Доступ до завантаження файлу конфігурації. Після того як IOS завантажена, bootstrap програма шукає файл запуску конфігурації, відомої як startup-config в NVRAM. Цей файл містить попередньо збережену конфігурацію команд і параметрів у тому числі:

адреси інтерфейсів

маршрутної інформації

паролів

Інші конфігурації збережені адміністратором мережі

Якщо файл конфігурації,s tartup-config, знаходиться в NVRAM, вона копіюється в оперативну пам'ять, і використовується як running-config.

Примітка: Якщо файл запуску конфігурації не існує в NVRAM, маршрутизатор може здійснювати пошук по серверу TFTP. Якщо маршрутизатор виявляє, що він має активне посилання на інший маршрутизатор, він посилає broadcast пошук файлу конфігурації по активному посиланню. Це призведе до призупинення маршрутизатора, але ви в кінцевому підсумку призведе консоль повідомлення на зразок наступної:

%Error opening tftp://255.255.255.255/network-confg (Timed out)

%Error opening tftp://255.255.255.255/cisconet.cfg (Timed out)

Виконання файлу конфігурації. Якщо startup файл конфігурації знаходиться в NVRAM, IOS завантажує його в оперативну пам'ять, як running-config та виконує команди у файлі, по одному рядку за раз. running-config файл містить адреси інтерфейсів, запускає процеси маршрутизації, паролі конфігурує маршрутизатор і визначає інші характеристики маршрутизатора.

Вхід в режим налаштування (Додатково). Якщо startup файл не може бути знайдений, маршрутизатор пропонує користувачеві ввести режим налаштування. Установка режиму складається з ряду питань, за допомогою яких користувач вводить основні відомості про конфігурацію. Цей режим не призначений для вводу складної конфігурації маршрутизатора, і він зазвичай не використовується адміністраторами мережі.

При завантаженні маршрутизатора, який не містить startup файл конфігурації, ви побачите наступне повідомлення, після того як IOS була завантажена:

Would you like to enter the initial configuration dialog? [yes/no]: no

Інтерфейс командного рядка

Залежно від платформи та IOS, маршрутизатор може задати наступне питання, перш ніж відображати рядки:

Would you like to terminate autoinstall? [yes]:

Press the Enter key to accept the default answer.

Router>

Примітка: Якщо файл startup конфігурації був знайдений, running-config може містити ім'я хоста і в рядку буде відображатися ім'я хоста маршрутизатора.

Як тільки з'явиться запрошення, IOS маршрутизатора тепер працює з поточним running-config файлом. Адміністратор мережі може наразі приступити до використання IOS команди на даному маршрутизаторі.


Переглядів: 3139

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії