УТВОРЕННЯ ФОНТАНА ВНАСЛІДОК ДИФУЗІЇ ГАЗІВ



Вівторок 29 Бер 2011

УТВОРЕННЯ ФОНТАНА ВНАСЛІДОК ДИФУЗІЇ ГАЗІВ

УТВОРЕННЯ ФОНТАНА ВНАСЛІДОК ДИФУЗІЇ ГАЗІВ

Обладнання: 1) прилад для демонстрування дифузії газів; 2) штатив з муфтою і лапкою; 3) конічна колба з пробкою з двома трубками; 4) гумова трубка; 5) стакан хімічний на 400 см3 6) прилад для добування водню; 7) підфарбована вода; 8) деко; 9) підйомний столик або підставка.

Шийку конічної колби місткістю 0,5 л затикають гумовою пробкою з отворами, в які вставлені дві скляні трубки; одна з них коротка, а друга, з відтягнутим зовнішнім кінцем, довга, — досягає вона майже до дна колби. У колбу наливають стільки підфарбованої води, щоб її рівень майже доходив до короткої трубки.

Прилад для демонстрування дифузії газів (циліндрична пориста посудина, що має цоколь з відростком) закріплюють в лапці штатива І гумовою трубкою сполучають з короткою трубкою, вставленою в колбу. Після цього пористу посудину накривають хімічним стаканом і, підвівши під нього кінець гумової трубки від приладу для добування водню (апарата Кіппа або саморобного приладу), наповнюють стакан воднем. Відбувається дифузія через пористу перегородку. Молекули водню, порівняно з молекулами повітря, мають меншу масу і більшу швидкість руху. Тому вони проникають крізь пори в посудину швидше, ніж молекули повітря виходять з неї. Тиск над водою збільшується, І вона фонтаном б'є з довгої трубки.

Переглядів: 3399

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії