У доісторичну епоху релігію заміняв сторітеллінг



Четвер 07 Гру 2017

У доісторичну епоху релігію заміняв сторітеллінг

Вчені вважають, що вміння розповідати історії сприяло співпраці мисливців-збирачів до появи релігії. На думку фахівців з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія), в давнину оповідачі могли бути навіть популярніше кращих мисливців, мали успіх у жінок і активно взаємодіяли з іншими членами групи.
 
Антропологи працювали з представниками групи аета - нащадками перших людей, що заселили Філіппінські острови. Аета досі живуть по законом природи, займаються полюванням і збиранням. Вчені змогли поспілкуватися з трьома старшими і почули розповіді, якими члени племені обмінюються між собою. Здебільшого це повчальні історії про природу і тварин, які заохочують рівність статей, співпраця і інші правила і норми поведінки.

«У мисливців-збирачів немає богів-моралізаторів, і все ж вони дуже добре кооперують між собою. Виходить, що розповідання історій було передвісником більш складних форм оповіді, наприклад релігійних історій, для народів, що освоїли сільське господарство », - говорить один з авторів дослідження Андреа Мільян (Andrea Migliano).

Дослідники відзначають, що 70% з 89 історій семи різних груп мисливців і збирачів, які вони проаналізували, стосуються зміцнення соціальних зв'язків і регулювання поведінки в групі. Як правило, хороші оповідачі в племені аета мали більш високий статус, користувалися повагою в групі, мали більше дітей. На думку антропологів, сторітеллінг міг зіграти вирішальну роль в організації соціальної поведінки людей первісно-общинного ладу.

Переглядів: 1418

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії