Що означає визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю



Неділя 10 Гру 2017

Що означає визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю

Статус міста є спірним вже протягом майже сімдесяти років.

6 грудня Дональд Трамп заявив, що США визнали Єрусалим столицею єврейської держави Ізраїль. Раніше він розповів главі Палестинської автономії Махмуду Аббасу і королю Йорданії Абдаллі II про те, що збирається перенести американське посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму. Поява новин про те, що Трамп може піти назустріч «одному з найбільш надійних своїх союзників» Ізраїлю в близькосхідному конфлікті викликало хвилю обурення і розмов про ескалацію серед лідерів різних країн - як на Близькому Сході, так і в Європі.

Нижче наведена коротка ланцюжок основних подій, що описують складну долю сучасної ізраїльської столиці, яку, крім США, не визнає жодна з держав-засновників ООН.

    
29 листопада 1947 - Генеральна асамблея ООН узгодила план розділу частини британського мандата на Близькому Сході і рекомендувала створити на його території єврейську і арабську державу. Єрусалим повинен був стати спеціальної територією, керованої ООН. Євреї підтримали цей план, а араби - відкинули через розміри і якості їх території.
    
30 липня 1980 - Парламент Ізраїлю прийняв закон про те, що Єрусалим є єдиною і неподільною столицею країни, а влада в ньому не може бути передана будь-якої іноземної організації.
    
20 серпня 1980 - Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, в якій Ізраїль називається «окупуючою державою», і постановив, що члени організації не повинні визнавати закон про столицю.
    
8 липня 1995 - Конгрес США прийняв закон, згідно з яким посольство Сполучених Штатів має бути перенесено з Тель-Авіва до Єрусалиму. У наступні двадцять років три президента США - Білл Клінтон, Джордж Буш і Барак Обама - утримувалися від реалізації цього документа, незважаючи на виділені кошти з федерального бюджету.

 

наслідки

Джерела BuzzFeed у вищому американському керівництві розповідали, що рішення про перенесення посольства не змінює офіційного підходу США до «кордонів і вимірам» Єрусалима. Вони додали, що будівництво посольства навряд чи займе менше трьох-чотирьох років. Але вже зараз консульство США в Єрусалимі попередило американських громадян про те, що їм не рекомендується відвідувати Старе місто і інші місця великого скупчення людей. Офіційним представникам дипмісії дозволили пересуватися по цьому району тільки в разі дійсної необхідності і тільки з додатковою охороною.

Переглядів: 1435

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії