Арабіка VS Робуста: що потрібно знати про найпопулярніші сорти кави



Четвер 18 Січ 2018
Арабіка VS Робуст

Арабіка VS Робуста: що потрібно знати про найпопулярніші сорти кави

Арабіка

На частку аравійського кавового дерева доводиться 75% світового виробництва! Але рослина це дуже вимогливе і примхлива.

Щоб добре плодоносити, йому необхідні:

    
регулярні дощі
    
середні температури від 15 до 24 градусів
    
відсутність заморозків
    
глибокий, родючий грунт

Подібні умови на планеті є тільки в тропіках. Тому кава Арабіка росте на придатних ґрунтах на висоті до 2100 м - 2300 м над рівнем моря.

Досить чутлива Арабіка і до різних захворювань рослин і шкідливих комах. Хвороба рослини може сильно скоротити виробництво або навіть зробити вирощування кави неможливим. Так, наприклад, в кінці 19 століття, в результаті іржі листя, в Шрі-Ланці припинили вирощувати каву і були змушені почати вирощувати чай. Тому в зараз при вирощуванні кави активно використовуються пестициди і фунгіциди.

Завдяки систематичній селекції рослин були досягнуті великі успіхи і в даний час в промислових цілях використовують близько 50 культурних сортів кавового дерева Арабіка, і число це постійно зростає.

 

Зерна кави до обсмажування

 


Очищені зерна кави Арабіка мають витягнуту овальну форму і хвилястий надріз із залишками сріблястою шкірки. Колір варіюється від синьо-зеленого до зеленого і світло-сіро-жовтуватого. Довжина становить 5 - 8 мм.

 

Квітуче дерево кави

 


Рослини схожі - це вічнозелені чагарники з овальними шкірястими листям. Вони можуть виростати у висоту більше, ніж на 4 метри, а стрижневий корінь кави пробивається на глибину близько 2,5 метрів. Цікаві і квіти кави - вони білого кольору і їх запах нагадує аромат жасмину. Цвітіння починається в сухий період і триває до перших дощів.

 

кавові вишні

 


А ягоди, які з'являться після, красиво називають кавовими вишнями. Дозрівають вони тільки через 5 - 8 місяців у Арабіки і 9 - 11 місяців у робусти. І це досить довгий термін! Порівнювати Арабіку і Робсуту - заняття захоплююче і майже філософське, настільки вони різні! Але нас в першу чергу цікавить, яким у результаті вийде напій.

Робуста

 


Дике рослина цієї кави залишалося невідомим аж до середини XIX століття! Його відкрили в басейні річки Конго в Уганді. На відміну від аравійського, воно виявилося дуже стійким до хвороб, а його культивовані сорти давали стабільно високий урожай. Додамо, що воно добре переносить високу температуру і високу вологість, зростає в тропічних низовинах на висоті приблизно до 1000 м над рівнем моря. В основному це регіони кавового пояса, розташовані біля екватора, від північної 10 паралелі до південної 10 паралелі.

Зерна кави Робуста круглі, мають прямий надріз і значно менше розміром. Колір зерен жовтувато-сірий. Робуста розмножується в основному живцями, в той час як Арабіка зазвичай розмножується життєздатним насінням.

Здавалося б, знайдений ідеальний кави, але не все так просто.
 

На смак і колір

 


Смакові відмінності Арабіки і Робусти випливають з відмінності в хімічному складі ,. Більша кількість кофеїну (Арабіка від 0,5 до 1,5% Робуста від 1,5 до 3,2%) і хлорогенова кислоти надають Робуста гіркоту, якої в правильно обсмаженої арабіки немає. У свою чергу ліпіди роблять Арабіку більш ароматною, а більший вміст сахарози додає їй не тільки солодощі, а й кислоти, якої немає в робуста.

У порівнянні з арабіки смак робусти можна описати як «плоский» - в ньому немає яскравих нот, це просто кава - у нього запах кави, гіркий смак, в ньому є кофеїн, який дає тонізуючий ефект. Але для того, хто цінує хорошу каву, цього явно недостатньо.

Останнім часом все більше і більше фермерів культивують кавові дерева. І не виключено, що незабаром може з'явитися гарна Робуста з більш насиченим смаком і ароматом. Але навіть найкраща Робуста не буде навіть поруч стояти за багатством і насиченості смаку з хорошою арабіка, особливо сегмента specialty.

В основному Робусту додають до арабіка для створення суміші, таким чином суміш стає більш доступною за ціною.

А завдяки тому, що Робуста довше зберігає свій смак (гіркота) ця кава може продаватися довше, не втрачаючи в смаку навіть через рік. Але як правило обсмажування у таких сумішей дуже темна, і зроблено це має намір, для "зрівнювання смаку" суміші арабіки і робусти, щоб максимально приховати дефекти і виділити масла.

 

Переглядів: 7043

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії