ЕЛЕКТРИЧНА КАРУСЕЛЬ



Вівторок 29 Бер 2011

ЕЛЕКТРИЧНА КАРУСЕЛЬ

Обладнання: 1) колесо Франкліна з підвішеними до нього вершниками; 2) штатив Ізолюючий; 3) електрофорна машина; 4) кусок тонкого проводу; 5) свічка; 6) сірники.

На ізолюючому штативі закріплюють голку, вставлену в невеликий металевий стержень. На голку насаджують колесо Франкліна з підвішеними до нього вершниками з паперу. Головку штатива сполучають довгим тонким проводом з одним з кондукторів електрофорної машини (машину можна заховати від глядачів). Обертаючи останню, демонструють обертання каруселі в бік, протилежний до того, в який загнуті вістря.

Пояснюючи роль вістря, закріплюють колесо на осі нерухомо і підносять до якого-небудь одного вістря колеса полум'я свічки. Електричний «вітер» з зарядженого вістря гасить полум'я.

Це пояснюється тим, що біля вістря електричне поле має велику напруженість, внаслідок чого молекули повітря навколо вістря іонізуються. Газові іони, які мають такий самий заряд, як і вістря, відштовхуються від нього, що призводить до утворення електричного «вітру». Іони протилежного знака притягуються до вістря, нейтралізують його заряд, внаслідок чого заряд ніби «стікає» з вістря. Якщо вістря встановити на осі, то в результаті взаємодії його заряду з газовими іонами воно починає обертатись.

Колесо Франкліна можна виготовити Із залізних дротинок діаметром 1,5—2 мм, завдовжки 110 мм (з них 10 мм загинають, а кінці загострюють). Дротинки припаюють до головки і зрівноважують оловом. Головку можна взяти з магнітної стрілки або вирізати з жерсті маленький кружечок І для насаджування на голку кернером зробити в ньому заглибину.

Замість вершників можна зробити човники з ляльками. Вершників можна нашпилити на дротинки.

Переглядів: 2546

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії