ЕЛЕКТРИЧНИЙ ГОПАК



Вівторок 29 Бер 2011

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ГОПАК

Обладнання: 1) прилад «електричний гопак»; 2) електрофорна машина; 3) підйомний столик; 4) два довгих тонких проводи; 5) розрядник (дротина на ізолюючій ручці).

Прилад «електричний гопак» виготовляють так. На дерев'яній дощечці розміром 180 X 150 X 20 мм один над одним установлюють два металеві кружки діаметром 100—-120 мм (можна використати денця великих консервних коробок). Верхній кружок треба встановити над підставкою на висоті 180—200 мм І ізолювати від неї за допомогою, наприклад, канцелярської ручки з плексигласу. Нижній кружок установлюють на відстані 60—70 мм від верхнього, але так, щоб висоту його можна було регулювати. Для цього в підставку приладу вставляють кусочок металевої трубки висотою 100 мм; у цій трубці пересувається металевий стержень, до якого припаяний нижній кружок; закріплювати його можна за допомогою гвинтика, що вкручується в трубку.

<

З кусочка вати виготовляють ляльку (висота її 50 мм, вага 0,35 Г). Щоб лялька не змінювала своєї форми, її шию, руки і ноги обмотують тонкою ниткою або намазують клеєм. Для доброї електропровідності ляльку обмазують графітом (серцевина простого олівця).

Демонструвати дослід можна двома способами.

1. Нижній кружок установлюють на відстані, на 15— 20 мм більшій за висоту ляльки, від верхнього кружка. Кружки сполучають з розведеними кондукторами електрофорної машини. Помічник починає обертати машину, а виконавець досліду вставляє ляльку між кружками. Якщо вона не танцює, то відстань між кружками треба трохи змінити, розрядивши машину.

Тут використовується взаємодія між різнойменними зарядами: лялька заряджається, притягується до верхнього кружка, розряджається і перезаряджається, падає вниз, і процес повторюється.

2. З одним з кондукторів машини сполучають тільки верхній кружок. Помічник обертає машину, а виконавець досліду лівою рукою тримає стержень нижнього кружка (І тим його заземлює), а правою рукою вставляє ляльку між кружками. Як тільки висоту нижнього кружка буде відрегульовано, лялька почне танцювати.

Тут використовується явище електростатичної індукції: лялька заряджається з Індукції різнойменним відносно верхнього кружка зарядом (однойменний відводиться в землю), і далі процес відбувається аналогічно до попереднього.

Закінчують дослід так. Зупиняють машину: лялька стоїть нерухомо. Не гаючи часу, сполучають кондуктори машини розрядником: лунає «постріл», І лялька падає, неначе вбита.

Ляльку можна вирізати з цупкого паперу і затушувати простим олівцем, а замість кружків узяти диски від розсувного конденсатора — електрофора.

Переглядів: 2175

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії