КУРЧА В ЯЙЦІ



Середа 30 Бер 2011

КУРЧА В ЯЙЦІ

КУРЧА В ЯЙЦІ

Обладнання: І) яйце куряче; 2) дві електричні лампи на підставках однакової висоти; 3) каркас з дротини на підставці; 4) курча, вирізане з картону, на підставці; 5) екран з картону розміром 1000 X 600 мм з вирізом, заклеєним пергаментом.

На столі ставлять картонний екран з вирізом, заклеєним пергаментом. По другу сторону екрана заздалегідь ставлять дві електричні лампи на підставках, каркас з дротини на підставці і картонне курча на підставці.

Беруть у руку куряче яйце і кажуть глядачам, що зараз його просвітять рентгенівськими променями. Ховають яйце за екран і вмикають одну лампу, що проектує на екран дротяний каркас, тінь якого на пергаменті подібна до тіні від яйця. Потім вмикають другу лампу, яка освітлює курча, І тінь його з'являється на екрані в центрі дротяного каркаса.

Тінь дротяного каркаса і картонного курчати утворюється внаслідок прямолінійного поширення світла.

Екран виготовляють розміром 1000 X 600 мм з картону. У центрі картону роблять виріз розміром 300X Х250 мм і заклеюють його пергаментом (калькою, тонким промасленим папером). Цей папір непрозорий, але на ньому добре видно тіні від дротини й курчати. Підставки для дротини, курчати і ламп роблять однаковими заввишки, щоб тінь від цих предметів падала на середину екрана.

Виготовляючи курча, треба пам'ятати, що воно має бути меншим від розмірів дротяного каркаса яйця. Щоб дослід пройшов успішно, лампи, каркас, курча і екран заздалегідь ставлять на великий аркуш паперу і позначають, де що ставити, або роблять помітки на столі.

Переглядів: 2767

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії