ПРИЗМАТИЧНИЙ СПЕКТР



Середа 30 Бер 2011

ПРИЗМАТИЧНИЙ СПЕКТР

ПРИЗМАТИЧНИЙ СПЕКТР

Обладнання: 1) універсальний проекційний ліхтар: освітлювач, ширма з розсувною щілиною, об'єктив, столик, 3 рейтери; 2) призма тригранна; 3) екрани: основний і допоміжний — настільний.

Призматичний спектр демонструють так. Перед конденсором універсального проекційного ліхтаря в рейтері оптичної лави встановлюють ширму з вертикальною розсувною щілиною. Ширина щілини повинна бути близько 2 мм і пучок світла повинен симетрично перекривати її довжину. За допомогою об'єктива чітке зображення щілини одержують на допоміжному настільному екрані. Основний екран саме на такій відстані від об'єктива встановлюють під деяким кутом до оптичної осі ліхтаря, щоб одержати на ньому спектр. Біля об'єктива на столику, закріпленому в рейтері, встановлюють тригранну призму з флінтгласу так, щоб пучок світла падав на її грань під деяким кутом. Після цього призму треба встановити в положення кута найменшого відхилення. Для цього її обертають (не зсуваючи з місця) навколо поздовжньої осі доти, поки кут між заломленими променями І оптичною віссю ліхтаря не буде найменшим. Це оптимальні умови одержання спектра за допомогою цієї призми. Із збільшенням ширини щілини або кута відхилення спектр розтягуватиметься, але чіткість його зменшуватиметься. Значно простіше і краще користуватися призмою прямого зору (призмою Амічі).

Звертають увагу учнів на кількість основних кольорів і порядок розміщення їх, пояснюють мнемонічне правило для запам'ятовування його (російською мовою): «Каждый охотник желает знать, где сидят фазаны». Спостерігають, що у призматичному спектрі найбільше заломлюються фіолетові промені, а найменше-—червоні.

Переглядів: 6012

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії