СКЛАДАННЯ СПЕКТРАЛЬНИХ КОЛЬОРІВ



Середа 30 Бер 2011

СКЛАДАННЯ СПЕКТРАЛЬНИХ КОЛЬОРІВ

КЛАДАННЯ СПЕКТРАЛЬНИХ  КОЛЬОРІВ

Обладнання: 1) прилади для одержання призматичного спектра (див. попередній дослід}; 2) збірна короткофокусна лінза; 3) круг Ньютона для складання кольорів; 4) відцентрова машина; 5) кругла діафрагма.

Складання кольорів можна здійснити двома способами:

1) використовуючи природні кольори спектра;

2) використовуючи кольорові смужки паперу або целофану.

Найкращим є перший спосіб. На екрані утворюють призматичний спектр (див. попередній дослід). Біля призми з боку екрана встановлюють круглу діафрагму (ширму з револьверною діафрагмою від універсального проекційного ліхтаря). Діаметр отвору добирають залежно від розміру призми. На шляху кольорових променів встановлюють збірну короткофокусну лінзу (можна використати лінзу конденсора, а ще краще циліндричну). На екрані, замість спектра, утворюється круг білого кольору.

Інший варіант цього досліду можна здійснити, використавши «Прилад для складання кольорів спектра», що є у продажу. Основною частиною приладу є десять вузьких дзеркальних пластинок, розміщених поруч у вертикальній площині, в металевій рамці. Кожне дзеркало можна обертати навколо вертикальної осі, що проходить через його середину. Під дзеркалами, на рамці є вузький білий екран для спостереження кольорів спектра на дзеркалах.

Суцільний спектр у цьому випадку дістають не на екрані, а на дзеркалах приладу. Після цього дзеркала повертають на.. певний кут так, щоб на екрані було видно кольорові смуги спектра. Потім дзеркала ще повертають так, щоб зібрати всі сім кольорів в одну вузьку смугу, колір якої стає білим.

Другий спосіб складання кольорів — дослід з кругом Ньютона. Звертаємо увагу учнів на сектори цього круга, пофарбовані в кольори спектра. Закріплюємо круг в патроні відцентрової машини. При швидкому обертанні колір круга стає майже білим (чистота білого кольору залежить від чистоти кольорів секторів І їх розміру).

Для того щоб дістати найкращий результат досліду, сектори повинні мати такі розміри: червоний — 51°; оранжевий — 35°; жовтий — 55°; зелений — 34°; голубий — 34°; синій — 66°; фіолетовий — 85°.

Переглядів: 4888

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії