ЗАПАЛИТИ ЕЛЕКТРИЧНУ ЛАМПОЧКУ ВІД СІРНИКА (ФОТОРЕЛЕ)



Середа 30 Бер 2011

ЗАПАЛИТИ ЕЛЕКТРИЧНУ ЛАМПОЧКУ ВІД СІРНИКА (ФОТОРЕЛЕ)

ЗАПАЛИТИ ЕЛЕКТРИЧНУ ЛАМПОЧКУ ВІД СІРНИКА (ФОТОРЕЛЕ)

Обладнання: ]) фотореле «Ф-1»; 2) електрична лампочка (127—220 в) на підставці; 3) з'єднувальні проводи; 4) електроосвітлювальна сітка на 127—220 в; 5) сірники.

Дослід виконують за допомогою фотореле «Ф-1» ленінградського заводу «Электродело». Схему його зображено на малюнку. ФС — фотоопір типу ФС-К1; В — селеновий випрямляч; С — конденсатор; Р — електромагнітне реле; К — контакти реле. Фотореле змонтоване на дерев'яній підставці.

Підставку з фотореле тим чи іншим способом замасковують у вертикальному або горизонтальному положенні так, щоб отвір був тільки проти фотоопору. Клеми М і Н сполучають з сіткою електроосвітлення, а клеми А і Б — з електричною лампочкою на маленькій підставці (лампочка повинна відповідати напрузі сітки). Підставку з лампочкою встановлюють біля отвору проти фотоопору. Запалюють сірник і підносять його до фотоопору (ніби до лампочки): лампочка загоряється.

Якщо фотореле добре відрегульоване, то вдається загасити лампочку, дмухнувши на неї, як на свічку. Для цього зігнуту долоню руки поміщають між лампочкою і фотоопором (закриваючи цим фотоопір) і дмуть на лампочку: вона гасне. Ця частина досліду не завжди вдається через значну інерційність фотоопору (коло розмикається не відразу після затемнення фотоопору).

Фотоопір являє собою фотоелемент з внутрішнім фотоефектом, що грунтується на властивості напівпровідника зменшувати свій опір при опромінюванні світловим потоком. Чутливість фотоопору ФС-К1 висока, а тому його можна застосовувати без підсилювача.

Струм, що проходить у колі з фотоопором, живить електромагнітне реле; контакти цього реле вмикають струм у колі з лампочкою і вона спалахує.

Можна так сконструювати фотореле, що воно спрацьовуватиме при припиненні опромінювання. Фотореле, як відомо, має надзвичайно велике застосування в техніці І в побуті для автоматизації процесів (сортування, лічба предметів, пуск у хід або зупинка машини тощо).

Спосіб використання фотореле як автоматичного сторожа описаний на стор. 159.

Переглядів: 4727

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії