ЛАНЦЮЖОК, ЩО КОТИТЬСЯ, НАЧЕ КІЛЬЦЕ



Четвер 31 Бер 2011

ЛАНЦЮЖОК, ЩО КОТИТЬСЯ, НАЧЕ КІЛЬЦЕ

ЛАНЦЮЖОК, ЩО КОТИТЬСЯ, НАЧЕ КІЛЬЦЕ

Обладнання: 1) універсальний електродвигун; 2) диск з ланцюжком з набору приладдя до двигуна; 3) автотрансформатор або реостат високоомний; 4) смужка картону; 5) джерело струму для двигуна; 6) тринога від універсального штатива.

Для виконання цього досліду, а також ряду інших Головучтехпром випускає прилад під назвою «Універсальний електродвигун з набором приладдя». Основою набору є колекторний електродвигун змінного струму на 127 або 220 в для швейних машин з прикріпленим до нього металевим стержнем для встановлення на штативі. Швидкість обертання якоря (до 6000 обертів за хвилину) можна плавно регулювати за допомогою автотрансформатора або реостата. Для вмикання в коло струму електродвигун має два шнури: один (з штепсельною вилкою) для вмикання в електромережу або в автотрансформатор, а другий (з двома наконечниками) для з'єднання з реостатом (при використовуванні автотрансформатора ці наконечники сполучають між собою).

У наборі приладдя до цього двигуна є й диск з ланцюжком.

При демонструванні досліду електродвигун установлюють на тринозі від універсального штатива, яку розміщують на кінці довгого стола або на підлозі, і сполучають з автотрансформатором. На його вісь насаджують муфту диска і міцно закріплюють стопорним гвинтом. На диск надівають ланцюжок. Вмикають електродвигун, поступово збільшують кількість обертів диска до максимуму, потім смужкою картона зсовують ланцюжок з поверхні диска; він, обертаючись, падає на стіл і котиться вздовж нього, як пружне кільце.

Застереження. Під час досліду треба стежити, щоб у площині обертання диска не було людей.

Переглядів: 3158

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії