На Марсі знайшли Супервулкани



Четвер 03 Жов 2013
На Марсі знайшли

На Марсі знайшли Супервулкани

Американські астрономи з Інституту планетних досліджень в Арізоні і Центру космічних польотів імені Годдарда повідомили про відкриття на Марсі супервулканів. Їх кратери раніше вважали утворилися в результаті падіння астероїдів, однак аналіз зроблених з орбіти планети знімків показав, що насправді круглі западини є вулканічними кальдерами. Подробиці наводяться в статті дослідників для журналу Nature, а коротко про роботу вчених розповідає Nature News.

Кратери супервулканів виявлені в області, званої Землею Арабія, Arabia Terra. Раніше їх приймали за ударні, проте дослідники звернули увагу на те, що ударний кратер такого розміру зазвичай має центральний пік, кільцевої вал і навколо нього можна помітити характерні сліди викинутого при ударі астероїда речовини. Ті ж три кратера, які привернули увагу вчених, нагадували скоріше кальдери : круглі котловани великого діаметру. На відміну від вулканічного кратера кальдера помітно більше і утворюється вона при обвалі конуса вулкана всередину жерла або зовсім в результаті вибуху, який повністю знищує виступаючу над поверхнею гору.

Слово «супервулкан», використане в науковій роботі - не епітет, а термін, за яким ховається наявність у минулому вивержень, що викинули на три порядки (тобто в кілька тисяч разів ) більше матеріалу, ніж звичайні вулкани. Автори статті підкреслюють, що Супервулкани цікаві не тільки самі по собі як геологічні утворення, оскільки такі масштабні виверження впливають на клімат в масштабах всієї планети. На Землі виверження супервулкана Тоба на острові Суматра призвело, на думку ряду антропологів, до вимирання значної частини людської популяції близько 72 тисяч років тому, а викликані викидами сірки в атмосферу кислотні дощі серйозно пошкодили рослинності навіть у Північній Америці.

за матеріалами nature.com

Переглядів: 1843

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії