Примару зафіксували



Понеділок 27 Гру 2010

Примару зафіксували

З глибини пустелі Сахара прийшли знімки одного з найбільш рідкісних та загадкових тварин у світі - сахарського гепарда, повідомляє BBC News. Звір попався у встановлену зоологами фотопастку.

Вчені «полювали» за таємничим представником сімейства котячих цілий рік, вистежуючи його в пустельних районах Терміт і Тін-Туммім держави Нігер. Судячи з усього, місцева популяція сахарських гепардів становить близько 10 особин. Відомо про них вкрай мало: мабуть, вони відрізняються від інших африканських гепардів більш світлим забарвленням і іншим малюнком плям, а також звичками.

«Нечисленні спостереження та звіти показують, що ці тварини надзвичайно адаптивні і зуміли пристосуватися до суворих місцевих умов», - розповідає доктор Томас Рабейл з Фонду збереження Сахари (Saharan Conservation Fund, SCF). Сахарським гепардам доводиться подовгу обходитися без краплі води (вчені поки не розуміють, як їм це вдається) і пробігати десятки кілометрів у пошуках дичини, таких як антилопи мендес, газелі та берберські вівці.

Усього у світі налічується, за деякими оцінками, близько 250 сахарських гепардів. Крім Нігера, вони зустрічаються також в Алжирі, Того, Беніні і Буркіна Фасо. Вперше сахарського гепарда вдалося сфотографувати рік тому в Алжирі.

Гепарди в процесі еволюції зайняли унікальну нішу, ставши полуденними хижаками, полюють тоді, коли всі інші м'ясоїдні найменш активні. Уявивши собі розпечений безжалісним сонцем полудень в Сахарі, можна тільки ще раз захопитися унікальним здібностям сахарського гепарда.

Переглядів: 1624

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії