НАГРІВАННЯ БЕЗ ВОГНЮ



Вівторок 05 Кві 2011

НАГРІВАННЯ БЕЗ ВОГНЮ

НАГРІВАННЯ БЕЗ ВОГНЮ

Обладнання: 1) котушка Томсона — прилад з двома клема ми на підставці і сердечником з тонких залізних ізольованих дротин (для демонстрування взаємодії струмів до котушки додаються алюмінієве і мідне кільця); 2) залізний стержень (діаметром 25 мм, завдовжки 100 мм) з циліндричною заглибиною; 3) маленька гумова пробка; 4) ефір сірчаний; 5) електроосвітлювальна сітка на 127 в; 5) шнур з вилкою; 6) рубильник; 7) з'єднувальні проводи.

У циліндричну заглибину діаметром 12 мм, глибиною 30 мм, заздалегідь висвердлену в залізному стержні, наливають трохи сірчаного ефіру і затикають гумовою пробкою. Стержень вставляють у котушку Томсона і пропускають по ній протягом 1—2 хв змінний струм від електроосвітлювальної сітки на 127 в. Суцільний металевий стержень при цьому дуже нагрівається, ефір перетворюється в пару і пробка під тиском пари ефіру з хлопанням вилітає. Вимкнувши струм, сердечник виймають і дають глядачам доторкнутись до нього і впевнитись, що він нагрівся.

Дослід повторюють з сердечником котушки Томсона, який складається з тонких дротинок, ізольованих одна від одної за допомогою лаку. Для більшої переконливості в цьому випадку котушку тримають під струмом трохи довше. Глядачам дають можливість упевнитись у тому, що нагрівання цього сердечника невідчутне.

У суцільних металевих тілах великого розміру, поміщених у магнітне поле змінного струму, індукуються замкнені вихрові струми (струми Фуко). Опір таких тіл дуже малий, а тому величина струмів Фуко велика, внаслідок чого суцільні металеві провідники дуже нагріваються.

Там, де це нагрівання шкідливе (наприклад, сердечники трансформаторів, генераторів тощо), виникненню струмів Фуко запобігають, замінюючи суцільні металеві тіла тілами з окремих тонких ізольованих лаком пластинок. Теплову дію струмів Фуко використовують для нагрівання плавильних печей у металургії.

Треба добре пам'ятати, що пропускати струм від освітлювальної сітки по котушці Томсона без сердечника не можна, оскільки опір її в цьому випадку значно менший, і великий струм може спалити обмотку або зіпсувати ізоляцію.

Під час пропускання струму котушку треба притискати рукою до стола, щоб вона не деренчала.

Переглядів: 3489

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії