Знайдено новий тип стародавньої людини - нащадки живуть сьогодні?



Понеділок 27 Гру 2010
Знайдено новий т

Знайдено новий тип стародавньої людини - нащадки живуть сьогодні?

Згідно з новим генетичним дослідженням, раніше невідомий вид людини - Денисовці - ймовірно проживали у Азії протягом тисяч років, схрещувались з людьми подібних до всіх нас.

Як засвідчує результат нового аналізу ДНК з 40 000-річної кістки дівчини, знайденої в печері Денисова, що в Сибірі, населення тихоокеанських островів у Папуа-Новій Гвінеї можуть бути далекими нащадками цих доісторичних спаровувань.

Експерти кажуть, - цей "новий поворот" в еволюції людини додає суттєві докази того, що різні типи людей, так званих сучасних людей і неандертальців, сучасних людей і Денисовці, і, можливо, навіть Денисовці і неандертальці - пов'язані і народжували потомство.

"Ми не думаємо, що Денисовці пішли в Папуа Нове Гвінея," розміщену в північно-західному регіоні Тихого океану, названою Меланезія, пояснив співавтор дослідження Бенс Віола, антрополог з інституту Макса Планка з еволюційної антропології в Лейпцигу, Німеччина.

"Ми вважаємо, що Денисовці населяли східну Євразію, в одночас неандертальці жили у більшій частині Західної Євразії" каже Віола. "Наша ідея в тому, що предки меланезійців зустрілися з Денисовцями в Південно-Східній Азії і схрещувалися, а потім предки меланезійців перейшли на Папуа-Нову Гвінею".


Скам'янілий палець вказує на новий тип людини


Центральне місце дослідження - ДНК Денисовця - скам'яніла кістка пальця знайдена в 2008 році. Вважається, що скам'янілість належить молодій дівчинці віком 5-7років, яка має назву Х-жінка.

У дослідженні було отримано послідовна ядерна ДНК кістки.

Тоді, використовуючи ДНК-методи порівняння, вчені змогли визначити, що Денисовці відрізняються і від сучасної людини, і від неандертальців, але тісно пов'язані з останніми.

Науковці припускають, що Денисовці відокремилися від батьківської групи неандертальців близько 350.000 років тому.


Нові люди мали величезні зуби


Поряд із кісткою пальця, археологи з Російської Академії наук, що проводили розкопки, виявили один зуб, який належав дорослому Денисовцю.

Корінний зуб, більший, ніж будь-який сучасний людський зуб і навіть більший, ніж найбільший зуб неандертальця. Це дозволило припустити, що Денисовці були трохи більші за неандертальців. Однак це припущення має певну вірогідність, оскільки зуб не є точним індикатором росту.


Денисовці - новий людський різновид?


Науковці були обережними, щоб не назвати Денисовців новим різновидом, а замість цього позначили їх як "сестринську групу" до неандертальської.


Підготовлено за матеріалами National Geographic.

Переглядів: 2384

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії