КАРТЕЗІАНСЬКИЙ ВОДОЛАЗ



Понеділок 04 Кві 2011

КАРТЕЗІАНСЬКИЙ ВОДОЛАЗ

КАРТЕЗІАНСЬКИЙ ВОДОЛАЗ

Обладнання: 1) картезіанський водолаз; 2) підйомний столик.

Підготовляють прилад, що має назву «Картезіанський водолаз», так. Скляну циліндричну мензурку майже до верху наповнюють водою. У маленьку скляну пробірку з-під кальцексу наливають приблизно одну третину води і поміщають її в склянку з водою. Піпеткою доливають у пробірку стільки води, щоб вона плавала, висуваючись з води на 1 —1,5 мм. Після цього її виймають з води, закривають пальцем, перевертають, кінець її разом з пальцем занурюють у мензурку з водою і випускають з руки. Пробірка при цьому повинна плавати І бути майже зовсім зануреною в воду. Отвір мензурки затягують тонкою гумовою перетинкою (наприклад, з медичної рукавички).

Ми радимо закривати мензурку гумовою пробкою. У пробку треба вставити кусочок скляної трубки (діаметром 10— 12 мм), а на неї надіти гумову трубку завдовжки 100 мм і заткнути її кінець маленькою пробочкою.

Під час демонстрування досліду прилад установлюють на підйомному столику І, стискаючи пальцями гумову трубку {або натискуючи на гумову перетинку), примушують пробірку тонути, спливати або перебувати в рівновазі всередині мензурки з водою.

Дослід підтверджує умови плавання тіл за законом Архімеда. Стискаючи гумову трубочку або натискуючи на гумову перетинку, ми збільшуємо. тиск на воду і в пробірку входить трохи води (це можна добре побачити, позначивши початковий рівень води в пробірці чорною ниткою або гумовим кільцем). Вага пробірки стає більшою, ніж виштовхувальна сила води, і пробірка тоне. При відпусканні гумової трубки або перетинки стиснуте в пробірці повітря витискує зайву воду, вага пробірки стає меншою за виштовхувальну силу і вона спливає.

Дослід дуже добре пояснює дію підводного човна. У корпусі підводного човна є цистерни, в які для занурення човна впускають забортну воду. Коли треба, щоб човен виринув, стисненим повітрям витискують воду з цистерн.

Для збільшення цікавості пробірку можна якось розмалювати (наприклад, олівцем для скла) і наклеїти на неї яку-небудь фігурку.

Замість пробірки можна використати очну піпетку. Води в неї треба набрати стільки, щоб вона плавала, майже цілком занурюючись у воду.

Переглядів: 6740

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії