ВИНИКНЕННЯ СИЛИ ТЯГИ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПРОПЕЛЕРА



Понеділок 04 Кві 2011
ВИНИКНЕННЯ СИЛИ

ВИНИКНЕННЯ СИЛИ ТЯГИ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПРОПЕЛЕРА

Обладнання: 1) вентилятор настільний; 2) легкий візок для демонстрування законів механіки; 3) джерело струму (електрична сітка освітлення); 4) дитяча іграшка «літаючий пропелер» (або саморобний прилад).

Повітряний гвинт літака (або гребний гвинт судна) відкидає повітря (воду) в одному напрямі, а сам з тілом, до якого він прикріплений, за третім законом Ньютона переміщається в протилежний бік. Це можна продемонструвати, поставивши настільний вентилятор на легкий візок для демонстрування законів механіки. При вмиканні вентилятора в електричну сітку візок переміщається в бік, протилежний напряму струменя повітря.

Злітаючий повітряний гвинт (пропелер) можна показати за допомогою дитячої іграшки, яка називається «літаючим пропелером». Можна також виготовити саморобний прилад, використавши ручку від напилка, котушку з-під ниток (бажано коротку і товсту), один великий і два маленькі цвяшки і вирізавши з жерсті пропелер.

З головки цвяха, який є віссю котушки, треба спиляти всі задирки і при забиванні його «утопити» головку в котушці, зробивши в ній заглибину, щоб пропелер на ній лежав рівно. Цвяшки в котушці, на які надівають пропелер, повинні бути гладенькі І мають стирчати з неї на 4—5 мм.

При демонструванні досліду треба показати, що пропелер з рівними лопатями не злітає.

Переглядів: 3420

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії