ПАДІННЯ ТІЛ



Вівторок 29 Бер 2011

ПАДІННЯ ТІЛ

Обладнання: 1) металевий кружечок діаметром 80 мм; 2) паперовий кружечок діаметром 80 мм.

На кінчики пальців однієї руки кладуть металевий кружечок, а на другу руку так само кладуть паперовий кружечок. Витягують руки вперед і рухом рук вниз і до себе дають змогу кружечкам вільно падати. Металевий кружечок досягає стола (або підлоги) значно швидше, ніж паперовий. Дослід повторюють, поклавши паперовий кружечок поверх металевого. Тепер кружечки падають одночасно.

Замість металевого кружечка можна взяти п'ятак і такого самого діаметра паперовий кружечок. У такому разі кружечки випускають з руки, тримаючи їх на кінчику вказівного пальця, а не між двома пальцями, бо дослід може не вийти (паперовий кружечок зачепиться за палець і відстане від металевого).

Можна взяти два однакових клаптики паперу і випустити їх з рук плазом; вони впадуть одночасно. Коли один з них зім'яти, то він падатиме швидше.

Ці досліди підтверджують, що швидкість падіння тіла в повітрі залежить не від ваги тіла, а від опору повітря; у безповітряному просторі всі тіла (і кусочок свинцю, і куряче перо) падають з однаковою швидкістю. Це можна спостерігати за допомогою приладу, що має назву «Трубка Ньютона» *.

* Це довга скляна трубка з кусочком свинцю, курячим пером і корком, 3 одного кінця вона заплавлела, а в другий її кінець вставлено чавунний патрубок з краном для викачування повітря.

<
Переглядів: 3446

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії