СТРУМІНЬ, ЩО Б'Є ЗА НАКАЗОМ



Понеділок 04 Кві 2011

СТРУМІНЬ, ЩО Б'Є ЗА НАКАЗОМ

СТРУМІНЬ, ЩО Б'Є ЗА НАКАЗОМ

Обладнання: 1) посудина Маріотта місткістю 3 л; 2) дві пробки; 3) дві скляні трубки, 4) лійка; .5) гумова трубка; 6) підйомний столик; 7) штатив з муфтою і лапкою; 8) деко з відростком трубки; 9) гвинтовий затискач; 10) відро; 11) вода.

На столі ставлять деко, відросток трубки якого з'єднують з довгою гумовою трубкою і маскують її від глядачів. Трубку затискають затискачем, кінець її опускають у відро, яке стоїть за сценою, а в деко наливають більше як до половини води. Біля дека ставлять підйомний столик і штатив з лапкою. На столик ставлять наповнену водою посудину Маріотта, а лійку, з'єднану трубкою з верхнім отвором посудини, трохи занурюють у воду в деці і закріплюють за допомогою штатива так, щоб її краї розмістилися горизонтально.

Виконавець досліду стає біля приладу, а помічник прислухається до його слів і непомітно відкриває або закриває затискач трубки дека. Так регулюють виливання води з дека.

Коли рівень води в деці стає нижче країв лійки — через лійку вривається повітря, тисне на поверхню води в посудині Маріотта, і вода виливається через нижній отвір. У цей час закривають затискач, вода з дека не виливається, а рівень води в ньому підвищується, І отвір лійки занурюється під воду. Доступ повітря в посудину припиняється, вода не тече.

Пробки для посудини Маріотта найкраще брати гумові. У пробки верхнього і нижнього отворів посудини вставляють скляні трубки діаметром 8—10 мм, завдовжки 150—200 мм. Кінець трубки верхнього отвору згинають під прямим кутом і з'єднують її довгою гумовою трубкою (500—600 мм) з скляною або пластмасовою лійкою.

Деко роблять з жерсті розміром 400 X 200 X 40 мм. До отвору в дні дека припаюють кусочок трубочки діаметром 10 мм, на яку потім надівають довгу гумову трубку. Скляну посудину Маріотта можна замінити саморобною металевою посудиною.

Переглядів: 2390

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії