ПРИНЦИП ДІЇ ДВИГУНА ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ



Понеділок 04 Кві 2011

ПРИНЦИП ДІЇ ДВИГУНА ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ

ПРИНЦИП ДІЇ ДВИГУНА ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ

Обладнання: 1) саморобна модель циліндра двигуна; 2) індуктор високовольтний; 3) бензин; 4) жмуток вати; 5) два з'єднувальних проводи; 6) батарея акумуляторів.

Саморобний прилад для досліду виготовляють так. Від пляшки з прозорого скла відрізують дно і шийку. В центрі дерев'яної дощечки (підставки приладу) просвердлюють 2 отвори, в які вставляють мідні дротини діаметром 2—3 мм, зігнувши їх кінці у вигляді літери Г. Це так званий розрядник (він Імітує запальну свічку). Відстань між кінцями розрядника — 3—4 мм. Вільні кінці дротин розрядника підводять до двох клем. Навколо розрядника у підставці видовбують круглу канавку, вставляють у неї скляний циліндр і заливають сургучем. З тонкого цупкого картону склеюють кільце завширшки 50 мм такого діаметра, щоб воно вільно входило у скляний циліндр. Зверху на кільце наклеюють вирізаний з такого ж картону кружечок, діаметр якого дорівнює зовнішньому діаметру скляного циліндра. Це поршень. У кільці поршня роблять отвори для виходу відпрацьованих газів. За циліндром на підставці встановлюють стояк з товстої дротини, верхній кінець якого зігнутий під прямим кутом і закінчується кільцем, яке розташоване над поршнем, щоб останній не вилітав з циліндра. Стояк можна повертати навколо його осі. Щоб розрядник приладу було краще видно здалека, задню стінку циліндра фарбують білою фарбою.

Під час досліду клеми приладу сполучають з високовольтним індуктором. Повертають стояк приладу, виймають поршень; ваткою, змоченою бензином, проводять по внутрішній стінці скляного циліндра, після чого вставляють поршень у циліндр і встановлюють над ним кільце. Вмикають високовольтний індуктор; у розряднику приладу утворюється іскра, пальне спалахує, поршень підскакує і повертається у попереднє положення. Продувши циліндр, дослід повторюють, щоб учні простежили за процесом запалювання.

За бажанням до поршня можна прибудувати криво-шипно-шатуиний механізм з картону.

Щоб розрізати пляшку, навколо неї обкручують кінець спіралі для електроплитки. Після того як дротина розжариться і скло добре нагріється, пляшку занурюють у холодну воду.

Переглядів: 5040

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії