ВОДА В РЕШЕТІ



Четвер 31 Бер 2011

ВОДА В РЕШЕТІ

Обладнання: 1) кристалізатор (або яка-небудь миска); 2) решето парафіноване; 3) смужка паперу; 4) склянка з водою; 5) екран з кальки; 6) настільна електрична лампа; 7) підйомний столик.

На фоні освітленого матового екрана глядачам показують дно решета. Потім беруть решето в ліву руку, підставивши під нього на підйомному столику кристалізатор, кладуть на дно решета смужку паперу так, щоб кінець її звисав через стінку решета, наливають у решето води І, витягнувши папір, спостерігають, що вода не виливається з решета (смужкою паперу користуються для того, щоб вода не проривалася крізь решето).

Мокрим пальцем торкаються до дна решета знизу: вода струминкою витікає з решета в цьому місці.

Наливають знову в решето води І струшують його, ударивши по ньому пальцем: вода витікає з усіх отворів.

Покриті шаром парафіну дротинки решета вода не змочує, поверхнева плівка води понад дном і вздовж сті-нок решета стримує воду.

Доторкаючись мокрим пальцем до дна, ми порушуємо цю плівку, через що в цьому місці вода починає виливатись. Те саме відбувається при механічному струшуванні решета.

Решето виготовляють так. З густої залізної сітки з квадратними отворами (довжина сторони 1 —1,5 мм) виготовляють прямокутну коробочку розмірами 100 X 80 X . X 30 мм. Щоб надати коробочці міцності, до її країв припаюють смужку жерсті або міді завширшки 15 мм.

Розплавивши в якій-небудь посудині парафін, занурюють у нього до половини коробочку, потім швидко виймають і, розмахуючи нею, різко струшують, щоб парафін залишився тільки на дротинах сітки і не заліплював отвори.

Парафін па решеті треба оберігати від подряпин.

Переглядів: 2524

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії