РУХ ЧАСТИНОК КАМФОРИ НА ПОВЕРХНІ ВОДИ



Четвер 31 Бер 2011

РУХ ЧАСТИНОК КАМФОРИ НА ПОВЕРХНІ ВОДИ

Обладнання: 1) проекційний ліхтар з насадкою для горизонтальної проекції; 2) чашка Петрі; 3) камфора в кристалах; 4) ніж з гострим кінцем; 5) вода; 6) пінцет.

На лінзу насадки для горизонтальної проекції ліхтаря кладуть вимиту свіжою водою чашку Петрі, наливають у неї чистої свіжої води і вмикають ліхтар. Потім пінцетом беруть кусок камфори і гострим кінцем ножа настругують її на поверхню води. Частинки камфори починають швидко рухатись поступально, змінюючи напрям, і обертатись на воді тим енергійніше, чим вони дрібніші. Рух частинок відбувається до їх розчинення.

Цей рух пояснюється нерівномірною зміною поверхневого натягу води при нерівномірному розчиненні в ній частинок камфори, які мають неправильну форму. Завдяки цьому на кожну частинку камфори діють різної величини сили в різних напрямах, пари сил тощо.

На початку досліду на воду треба пустити кілька частинок камфори, щоб сфокусувати їх, а потім добавити ще, але не дуже багато.

Камфору треба придбати саме в кусках, бо в порошку вона для цього досліду непридатна. Кристалічна камфора летка і зберігати її треба в баночці з притертою пробкою. Для шкіри рук вона зовсім нешкідлива, проте для додержання чистоти слід користуватись пінцетом.

Відсутність руху частинок або мала інтенсивність його є незаперечною ознакою забруднення води або чашки Петрі (до внутрішньої частини чашки не можна доторкатись пальцями рук). При повторенні досліду чашку треба вимити.

Переглядів: 2143

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії