ТЕРМОРЕЛЕ



Четвер 31 Бер 2011

ТЕРМОРЕЛЕ

ТЕРМОРЕЛЕ

Обладнання: 1) біметалева пластинка; 2) вугільний стержень; 3) патрон з лампочкою на 100 вт; 4) два штативи з трьома муфтами і лапками; 5) з'єднувальні проводи; 6) шнур з вилкою; 7) рубильник; 8) сітка освітлення.

Для демонстрування принципу будови і дії терморегулятора можна використати чутливу саморобну пластинку з двох металів, коефіцієнти лінійного розширення яких найбільше відрізняються один від одного: із заліза (а = 0,000012) і свинцю (а = 0,000029).

Пластинку виготовляють так. З тонкої жерсті вирізують смужку 180 X 10 мм; шар полуди з одного боку пластинки зчищають шкуркою, а на другий бік її наносять шар свинцю. Для цього пластинку кладуть на дерев'яну дощечку, добре змочують її поверхню травленою соляною кислотою (для паяння), кладуть на неї кусочки свинцю, змочують їх кислотою і розплавляють гарячим залудженим паяльником, проводячи ним уздовж пластинки; якщо треба вирівняти шар свинцю, то його змочують кислотою і повільно проводять по ньому гарячим паяльником уздовж пластинки. На другий бік пластинки свинцю не наносять.

Дослід проводять так. Пластинку затискують свинцем угору в лапці штатива. У лапці другого штатива закріплюють вугільний стержень (з використаної батарейки для ліхтарика), загострений кінець якого щільно дотикається до пластинки в тому місці, де свинцю немає. Під пластинкою встановлюють електричну лампочку на 100 вт. Струм від сітки освітлення через лампочку і рубильник підводять до пластинки і вуглини.

При замиканні рубильника лампочка засвічується І нагріває пластинку. При нагріванні пластинка вигинається, контакт її з вуглиною порушується і лампочка гасне. При остиганні пластинка вирівнюється, замикає коло струму, І процес повторюється.

Дія пластинки з двох металів (біметалевої пластинки) грунтується на властивості різних речовин неоднаково розширюватись при однаковому нагріванні.

Біметалеві терморегулятори широко застосовують для автоматизації процесів у різних апаратах (термостатах, датчиках і вимірювачах температури масла і води в автомашинах тощо).

Фабрична пластинка, виготовлена з штабок тонкого заліза і алюмінію, менш чутлива.

Переглядів: 2642

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії