МАГНІТ, ЩО ВИСИТЬ У ПОВІТРІ



Четвер 31 Бер 2011

МАГНІТ, ЩО ВИСИТЬ У ПОВІТРІ

Обладнання: 1) два кільцевих магніти з сплаву з великою коерцитивною силою; 2) скляна трубка діаметром 15 мм; 3) кусочок ізоляційної стрічки.

Під назвою «Прилад для визначення взаємодії керамічних магнітів» Головучтехпром почав випускати магніти з порошку сплаву з великою коерцитивною силою, спресованого за допомогою пластмаси. Прилад складається з трьох кільцевих магнітів і градуйованого циліндра з органічного скла для зберігання магнітів і дослідів з ними. З цими магнітами можна показати цікавий дослід ширяння магніту в повітрі.

Як підпорку для кільцевого магніту на скляну трубку, зовнішній діаметр якої 15 мм, намотують ізоляційну стрічку (можна натягнути на неї кільце з гумової трубки).

На цю підпорку спиратиметься один магніт, як показано на малюнку.

Привернувши увагу учнів до другого магніту, надівають його на кінець трубки так, щоб магніти були повернуті один до одного однойменними полюсами, і випускають з руки: магнітне кільце падає, не дійшовши до нижнього магніту, відскакує від нього, наче від пружини, і зависає в повітрі на відстані близько 2 см над нижнім магнітом (вага магніту близько 25 Г).

Після цього трубку повертають у горизонтальне положення і, тримаючи один магніт в руці, наближають його до другого останній «тікає» від нього, залишаючись на відстані близько 5 см. З такого ж віддалення магніти притягуються, якщо повернути їх різнойменними полюсами.

Зберігають магніти в циліндрі, склавши їх різнойменними полюсами.

Переглядів: 3811

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії