ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ КОЛІР ТІЛ



Середа 30 Бер 2011

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ КОЛІР ТІЛ

Обладнання: 1) прилади для одержання призматичного спектра; 2) смужки кольорової тканини або паперу; 3) набір кольорового скла або целофану; 4) набір кольорових рідин у плоско-паралельних посудинах.

На екрані дістають призматичний спектр (див. попередні досліди). Смужку червоної тканини або паперу прикладають до екрана у червоній частині спектра: забарвлення смужки стає ще яскравішим, бо вона відбиває саме червоні промені. Пересуваючи смужку в інші місця спектра, спостерігають, що вона стає темною або чорною, бо ці промені червона смужка вбирає. Після цього смужку прикладають до екрана вздовж спектра посередині його і спостерігають все це одночасно.

Дослід повторюють з смужками інших кольорів {синьою, зеленою, оранжевою).

Після цього показують, що колір прозорих тіл визначається променями, які ці тіла пропускають. Для цього біля тригранної призми з боку екрана поміщають, наприклад, червоне скло або целофан і спостерігають, що на екрані на темному фоні утворюється червона смуга; всі інші промені це скло вбирає. Дослід повторюють з стеклами інших кольорів.

Набір світлофільтрів у футлярі, який випускає промисловість, не дає потрібного ефекту, а тому радимо придбати відходи кольорового скла, яким користуються, на залізницях.

Аналогічні досліди можна показати з кольоровими рідинами: з розчином фуксину (червоного кольору), метиленової синьки (синього кольору), двохромокислого калію (оранжевого кольору), мідного купоросу (голубого кольору), налитими для проекції в плоско-паралельні посудини.

Результат цих дослідів тим кращий, чим більше колір тіл наближається до чистого спектрального. Тому кольори тіл і концентрацію розчинів треба заздалегідь підібрати. Для приготування розчинів треба брати дистильовану воду, бо водопровідна знебарвлює розчин.

Переглядів: 6417

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії